چاقو یک ابزار است که میتواند استفاده های خوب و بد داشته باشد و به راحتی برای همگان در دسترس است از کارد میوه خوری بگیر تا ساطور قصابی.
اگر این ابزار را از زندگی آدمهای عصر جدید حذف کنی خلاء بسیار بزرگی در انجام امور روزمره مان پیش میآید مخصوصا انجام کارهای ساده ای مثل آشپزی.
بستگی دارد این ابزار برنده در اختیار چه کسی باشد ؟ یک آشپز ؟ یک قصاب و … یا خدای نکرده در دست یک کودک بی اطلاع که میتواند با یک زمین خوردن ساده به خودش آسیب بزند و یا در دست یک بیمار روحی – روانی غیر قابل کنترل که میتواند تبعات جبران ناپذیر به بار بیاورد.
هوش مصنوعی هم که امروز همه درمورد مزایا و معایب آن سخنرانی و اظهار نظر میکنند حتی بچه های مدرسه ! مانند یک چاقو است.
بدی قضیه این است ک این ابزار هم در دسترس همگان است نه متخصصین و محققین.
یکی از بدترین نوع استفاده از هوش مصنوعی توسط سارقان و خلافکاران در کشورهای اروپایی و آمریکایی صورت میگیرد و مسوولین این کشورها را سخت به فکر واداشته است.
اما ما در این مقاله میخواهیم در مورد یکی از بهترین مزایای هوش مصنوعی یعنی سیستمهای هشدار و نجات بحرانهای طبیعی و انسان ساز صحبت کنیم.
تصویر زیر دامنه استفاده های هوش مصنوعی را که به طراحی شهری مربوط می شود، طبقه بندی کرده است.
وقتی پای بحرانهایی مثل سیل – زلزله – بهمن – طوفان – آتشفشان – آتش سوزی و … یا انفجارهای انسان سازی مانند ترکیدن گاز یا نشت خط لوله های نفت و گاز یا مواد سمی پیش می آید اولین اتفاقی که میافتد این است که همه بلا استثناء میترسند و به شدت دستپاچه می شوند.
مخصوصا آنهایی که به بحران و اثرات آن نزدیکترند.
بسته به نوع – گستره و شدت خطر ، تلفات جانی و مادی لحظه به لحظه بیشتر و یا کمتر میشود.
یکی از اصول مهم طراحی شهری که موضوع برنامه ریزی محیط زیست است و ارگانهای بسیاری در آن دخیل هستند ، نحوه مدیریت بحران شهرها است.
تقسیم وظایف مدیریتی از رده های بالا به پایین – سیستمهای هشدار – سیستم اطلاع رسانی – حمل و نقل وسایل نقلیه امداد رسان و نجات – نحوه تخلیه مصدومین و بازماندگان – عملیات نجات – عملیات جلوگیری از گسترش بازه خطر و مهار فوری آن ، همه و همه برنامه ریزی و طرح ریزی های مختص خود را دارد.
همه مسئولین ذیربط در تمام کشورهای دنیا در آن لحظات حساس، درگیر کنترل و مدیریت می شوند.
عده بسیار زیادی از نیروهای امداد رسان با امکانات مکانیزه و افراد داوطلب هم به محل حادثه اعرام میشوند و خلاصه همه و همه دست به دست هم میدهند تا این بحران را با کمترین تلفات و خسارتهای جانی و مالی مهار کنند.
اخبار دنیا همه روزه گویای حوادث ناگواری از این دست است و میبنیم و میشنویم که در میان جانباختگان این حوادث همیشه افرادی هم از تیمهای نجات که حتی در زمان حادثه در محل حضور نداشتند بعد از حضور و در حین امداد صدمه میبینند یا حتی جان خود را از دست میدهند…
اینجاست که هوش مصنوعی میتواند کمک شایانی به سیستمهای کمک رسان مدیران بحران نماید تا بتوانند با تلفات کمتر و به بهترین وجه ممکن در سریعترین زمان به یاری مجروحین و صدمه دیدگان بشتابند.
این بحث دارای ابعاد گسترده ای است و قرار است از این پس بیشتر به موضوعات کمک رسانی و مدیریت بحرانها در سراسر جهان بپردازیم.
متن ادامه دارد….